ICT-bedrijf Ordina beschuldigd van fraude met aanbesteding

Ordina heeft in de periode 2005-2010 gefraudeerd met verschillende aanbestedingen van de overheid. Het betreft aanbestedingen van het ministerie van Veiligheid en Justitie en de gemeente Rotterdam. Dat constateert het tv-programma Zembla, dat een hoeveelheid interne bedrijfsinformatie van Ordina in bezit heeft.

Ook kreeg Ordina vertrouwelijke documenten toegespeeld van onder meer een ambtenaar. Zembla heeft van een klokkenluider een USB-stick gekregen en beschikt naar eigen zeggen over zo’n honderdduizend emails en over adresbestanden en vertrouwelijke bedrijfsplannen, afkomstig van het ICT-bedrijf. Het grootste deel ervan is geschreven tussen 2005 en 2010.
Ordina heeft de authenticiteit van de informatie op de USB-stick tegenover het tv-programma, dat er donderdag een uitzending aan besteedt, bevestigd.

Onderzoek
In een reactie stelt het ICT-bedrijf dat een intern onderzoek dat is uitgevoerd door advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek tot dusver geen aanwijzingen heeft opgeleverd van onregelmatigheden in een tweetal aanbestedingsprocedures bij de overheid.
De Brauw Blackstone Westbroek heeft ruim een half miljoen (digitale) documenten en bestanden van Ordina doorzocht. Ook heeft het advocatenkantoor uitvoerig gesproken met een groot aantal destijds betrokken personen.
Het onderzoek richtte zich op de periode van 2005 tot en met 2010, en werd gehouden in de periode juni en juli, nadat Ordina door Zembla was benaderd.
In augustus meldde de redactie van het televisieprogramma zich opnieuw bij het ict-bedrijf met een aantal nieuwe aanbestedingszaken uit dezelfde periode waarmee iets mis zou zijn. De Brauw Blackstone Westbroek buigt zich daar momenteel nog over. De resultaten van dat onderzoek worden in de loop van deze maand verwacht.

Officier
Ordina stelt dat het de afgelopen jaren zijn regels en procedures voor wat betreft aanbestedingen flink heeft aangescherpt. De komende periode zal binnen de onderneming extra aandacht worden besteed aan integriteit.

Eerder deze week bleek al dat de marechaussee en justitie onderzoeken of een reservemilitair zijn geheimhoudingsplicht heeft geschonden toen hij tijdelijk in actieve dienst was. Zembla meldde dat de man vanuit Uruzgan in 2009 e-mails met mogelijk geheime informatie stuurde naar zijn werkgever Ordina. De man zou reserveofficier voor de militaire inlichtingendienst van de landmacht zijn geweest.

Volgens Ordina zou uit voorlopig onderzoek zijn gebleken dat de desbetreffende communicatie vooraf was afgestemd met vertegenwoordigers van Defensie. Bovendien stelt Ordina er geen commercieel voordeel van te hebben gehad.

Rotterdam
De gemeente Rotterdam is een onderzoek gestart naar aanleiding van de beschuldigingen van fraude bij de aanbestedingen van twee ICT-projecten in de organisatie. Dat zou zijn gebeurd in de periode 2006 en 2009.

”Wij nemen het signaal dat er mogelijk onregelmatigheden zijn bij deze aanbestedingen serieus, en zijn op 2 september een onderzoek gestart om na te gaan of, en zo ja, in welke mate sprake is van overschrijding van wet en regelgeving en/of schending van integriteitsregels”, aldus burgemeester Ahmed Aboutaleb in een brief aan de gemeenteraad.

Omdat het gaat om een onderzoek over een lange periode denkt het college tot eind van het jaar nodig te hebben om de feiten boven water te krijgen. Verder wil het niet reageren op de zaak.

Forse straf
Op de beurs heeft het aandeel van Ordina een forse duikeling gemaakt. Bij de start van de handel verloor het fonds bijna een vijfde van de beurswaarde.
D66-kamerlid Kees Verhoeven vertelde al dat als het berichten over fraude kloppen, het bedrijf fors moet worden gestraft. “Je kan bijvoorbeeld Ordina een aantal jaar uitsluiten van aanbestedingen of boetes opleggen.”

“Dit is corruptie en doet sterk denken aan de bouwfraude. Door op deze manier vals te spelen, zet je ook andere bedrijven die wel eerlijk zijn buitenspel. Uiteindelijk betaalt de burger de rekening'”, zegt Verhoeven. Hij wil dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een grondig onderzoek doet.

Tweede Kamer
De Tweede Kamer wil opheldering van het kabinet over mogelijke fraude door ICT-bedrijf Ordina met overheidsaanbestedingen. Diverse fracties vroegen donderdag om een brief hierover. Afhankelijk van de inhoud volgt daarna een debat. Welke bewindslieden daarbij worden uitgenodigd, staat nog niet vast.

Bron: AFN/NU.nl