Taxer: ‘Geen aanbesteding, laat ouders zelf collectief inkopen’

Gemeenten zijn in Nederland verantwoordelijk voor bekostiging van leerlingenvervoer. Daartoe wordt vrijwel altijd een Europese aanbesteding opgestart. Maar gemeenten hoeven zich al die sores die een aanbesteding vaak met zich meebrengt niet op de hals te halen. Want ze hoeft alleen maar voor budget te zorgen. En als ouders dan samen een inkoopcollectief vormen, is zo’n aanbesteding helemaal niet verplicht.

“Vaak wordt gedacht dat een aanbesteding automatisch de goedkoopste oplossing is. Er wordt scherp ingekocht. Maar bij problemen ben je als gemeente verantwoordelijk om dat ook zelf op te lossen. Want je hebt ook ervoor gekozen de uitvoering te verzorgen, terwijl dat helemaal niet verplicht is”, legt Jan Fuik van Taxer uit.

Fuik heeft jarenlang diverse gemeenten geadviseerd bij doelgroepenvervoer en is het initiatief Taxer gestart. Hierbij is hij namens de geïndiceerden opdrachtgever. Daardoor hoeft hij niet aan te besteden. Het bedrijf fungeert als een soort VVE-beheerder die onderhoudscontracten afsluit. “Wij kunnen daardoor langduriger en flexibeler contracten sluiten, met lokale taxi-ondernemers”, stelt Fuik.

“Dat is goed voor de taxibranche én voor de ouders. Want de ouders krijgen weer direct inspraak op wie hun kinderen gaat vervoeren en welke kwaliteit daarbij gevraagd wordt. Ze hoeven niet af te wachten wie het verst onder de prijs duikt bij een aanbesteding. En lokale taxi-ondernemers worden weer beloond voor goede service.”

Bron: Taxi Pro