Deurwaarders ziedend over aanbesteding CJIB

Deurwaarders komen in het geweer tegen een nieuwe aanbesteding van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). Ze vinden dat de overheid veel te weinig voor hun werk wil betalen en vrezen dat dit fraude in de hand werkt.

De aanbesteding is van groot belang voor de veelal in zwaar weer verkerende deurwaarderskantoren. Met ruim 334.000 vorderingen per jaar is het CJIB hun grootste opdrachtgever. Maar van die machtspositie maakt het CJIB nu misbruik, stellen zij. Het CJIB koerst in de aanbesteding namelijk af op een bedrag van slechts 87 cent per vordering. ,,Wie hoger inschrijft, prijst zichzelf uit de markt,” zegt een deurwaarder, die anoniem wil blijven.

Maar van die ‘bodemprijs’ van 87 cent kan het werk bij lange na niet worden uitgevoerd, stellen de deurwaarders. Alle gemaakte kosten moeten daarom worden afgewenteld op de burger. Omdat alleen betalende burgers geld in het laatje brengen, draaien die ongewild op voor de kosten door mensen die hun boete niet betalen.
De lage vergoeding zal zelfs fraude in de hand werken, vrezen deurwaarders. ,,Sommigen kunnen in de verleiding komen om niet strikt noodzakelijke handelingen in rekening te brengen.” Een deurwaarderskantoor in IJmuiden is vorig jaar geschorst na het onterecht leggen van bankbeslagen.

Meer dan vijf deurwaarderskantoren willen de aanbesteding via de rechter te aanvechten. Een eerdere poging tot aanbesteding van het CJIB werd eind vorig jaar al onder dreiging van juridische processen teruggetrokken.

Voorzitter Wilbert van de Donk van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders bevestigt dat er kritiek leeft binnen de branche. Kamerlid Michiel van Nispen van de SP wil opheldering van Veiligheid en Justitie over de aanbesteding. Het ministerie wil hangende de aanbesteding niet ingaan op de kritiek.

Bon: AD