VolkerWessels wordt selectiever

Bouwbedrijf VolkerWessels gaat minder snel meedingen naar grote infrastructurele projecten. De bouwer vindt de kosten die  worden gemaakt voor grote aanbestedingen bijzonder hoog en de contractvoorwaarden vaak ongunstig. Dit maakte het bedrijf bekend bij de presentatie van de jaarcijfers 2017.
Het bedrijf doelt op projecten van meer dan 150 miljoen euro – zo’n 20 procent van de opdrachten. Met name zogeheten DBFM-contracten – waarbij de bouwer ontwerpt, bouwt, financiert en onderhoudt – vergen volgens topman Jan de Ruiter een uitgebreide voorbereiding waarmee de nodige kosten zijn gemoeid. ‘Als je dan circa één op de drie contracten binnensleept, moet je als bedrijf goed nagaan voor welke projecten je de kosten wilt maken.’  De afweging kan betekenen dat er nét iets eerder voor kleinere projecten gekozen zal worden, zegt De Ruiter. Eerder liet de top van branchegenoot BAM zich ook al kritisch uit over deze gang van zaken. VolkerWessels sloot 2017 af met meer winst op een hogere omzet. Vooral de Nederlandse bouwsector bracht meer geld in het laatje, geholpen door de aantrekkende markt.

Beluister het interview met Jan de Ruiter op BNR