Fransen maken Brits paspoort

Het Frans-Nederlandse concern Gemalto heeft de order voor het nieuwe Britse paspoort  voorlopig in de wacht gesleept. De Britten hebben de opdracht conform de Brusselse regels  in de markt gezet. Veel Europese landen zoals Frankrijk laten de eigen paspoorten omwille van de staatsveiligheid drukken door een staatsbedrijf. Maar de Britse regering schreef keurig een Europese aanbesteding uit. ‘Een nationale vernedering’, foeterde Brexit-voorstander en voormalige ontwikkelingsminister Priti Patel. ‘Totaal onnodig en symbolisch gezien totaal fout’, reageerde het conservatieve parlementslid Bill Cash. Het inwisselen van de bordeauxrode EU-paspoorten voor marineblauwe Britse exemplaren gold voor veel Brexiteers als het symbool van de Britse ‘onafhankelijkheid’ van Brussel. Premier Theresa May kondigde vlak voor Kerstmis aan het ‘iconische blauwe paspoort’, waar de regering-Thatcher in 1988 afscheid van nam, in 2019 in ere te zullen herstellen als het Verenigd Koninkrijk definitief de EU verlaat.Dat uitgerekend een Frans bedrijf de order van 560 miljoen euro wint is extra zuur voor het Brexit-kamp. ‘Sacre bleu!’, kopte tabloid The Sun. Op papier is Gemalto Nederlands, met zijn Amsterdamse hoofdkantoor en AEX-notering. In praktijk is de beveiliger van paspoorten, bankpassen en simkaarten echter vooral Frans.

Lees meer in de Volkskrant