Bevoordeelde Vattenfall Siemens?

Volgens NRC heeft de Zweedse energiegigant Vattenfall mogelijkerwijs Europese wetgeving en haar eigen gedragscode geschonden. Het gaat hier om Europese aanbestedingen van de bouw en het onderhoud van gascentrales in Nederland en Duitsland. Daarvan profiteerde vooral het Duitse industriële concern Siemens. Vattenfall, het moederbedrijf van Nuon, probeerde twee klokkenluiders die dit intern aankaartten te laten afvloeien met een zwijgcontract. Zij stapten naar het Huis voor Klokkenluiders, dat hun zaak onderzoekt. Een voormalig juriste van Vattenfall heeft onder ede verklaard dat de top van Vattenfall ondergeschikten bewust juridische risico’s liet lopen, door ze voor illegale deals te laten tekenen.

Vattenfall wijst de suggestie dat Siemens ten onrechte de voorkeur heeft genoten in aanbestedingsprocedures met klem van de hand.

Lees er meer over op NRC