‘Weeg wetsovertreding mee bij aanbesteding’

De Nederlandse Staat wil de mogelijkheid hebben om geen zaken meer te doen met bedrijven die vanwege een wetsovertreding hebben geschikt met justitie. De ministeries van Economische Zaken en Financiën onderzoeken hoe dit soort ondernemingen in de toekomst kunnen worden uitgesloten bij aanbestedingen door de overheid, dan wel hoe contracten worden opgezegd.

Dat zeggen bronnen die op de hoogte zijn van de plannen, die in een vergevorderd stadium zijn. Binnen enkele weken wordt waarschijnlijk duidelijk hoe de regels voor openbare aanbestedingen worden aangescherpt. Na invoering kan de overheid aanvullende eisen stellen aan bedrijven die geschikt hebben, zoals ING, KPMG en Ballast Nedam, indien zij mee willen dingen naar overheidscontracten. Gedacht moet worden aan controleerbare verbeterprogramma’s die een nieuwe overtreding van de regels uitsluiten.

Lees verder in het FD