Syntus: bezwaar tegen gunning concessie Haarlem-IJmond

Syntus gaat in bezwaar tegen de gunning van de concessie Haarlem-IJmond. Het bedrijf heeft dinsdag een officieel bezwaarschrift ingediend bij de provincie Noord-Holland. Tevens wil de vervoerder dat de provincie en concessiewinnaar Connexxion stoppen met voorbereidende werkzaamheden. Syntus heeft daarom een verzoek ingediend bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), waarin het vraagt om een voorlopige voorziening.

In januari werd bekend dat de winnaar van de concessie Haarlem-IJmond, met een waarde van 320 miljoen euro, moest worden bepaald door een loting. Connexxion en Syntus kwamen namelijk op hetzelfde aantal punten uit. Bij de loting trok Connexxion aan het langste eind. Die vervoerder kreeg het recht om vanaf december 2015 tien jaar het OV in de regio te verzorgen.

Syntus twijfelt echter of alles wel op een eerlijke manier is verlopen. In een eerste beoordelingsronde zouden zij als beste uit de bus zijn gekomen. Maar na een tweede ronde kwam Connexxion alsnog langszij, waarna een loting uitkomst moest bieden. Die gang van zaken riep bij Syntus grote vraagtekens op.

Nog voordat de provincie de uiteindelijke winnaar bekendmaakte, verzocht de vervoerder om een onafhankelijk onderzoek. De regionale overheid legde dat verzoek echter naast zich neer en maakte bekend dat Connexxion de winnaar was geworden.

Bron: OV Pro.nl