Luchthaven Lelystad goed voor de bouw

De uitbreiding van Lelystad Airport is goed voor de hele bouwsector. Plannen zijn er in elk geval genoeg. Het nieuws hing al even in de lucht, maar vandaag werd het officieel: Lelystad Airport mag groeien. De landingsbaan wordt langer, aan beide eindjes komen veiligheidsstroken, er komt een verharde taxibaan en een terminal.

De aanbesteding is al gestart, maar wie er ook met de miljoenenopdracht vandoor gaat, de bouw zal in de volle breedte profiteren van de uitbreiding, voorspelt Rob Verhoeff, directeur van de Ontwikkeling Maatschappij Airport Lelystad Almere (Omala). “Meerdere bedrijven zullen zich hier nu willen vestigen.”

Hij tempert te hoge verwachtingen: “Het vliegveld gaat pas over drie jaar open. Een hoteleigenaar hoeft zijn deuren niet eerder te openen. Verwacht vanaf morgen dus niet ineens wonderen.”

Pal naast het vliegveld heeft Omala 93 hectare ‘te vergeven’. Verhoeff zegt dat hij met meerdere partijen onderhandelt. Namen van geïnteresseerde marktpartijen wil hij niet noemen.

“Natuurlijk denken we aan hotels en logistieke centra, maar we zien ook kansen voor leisure. Steeds meer mensen reizen een dag voor ze gaan vliegen af naar het vliegveld. Die moet je iets kunnen bieden, zoals een bioscoop.” Duurzaam ontwikkelen is ook hier belangrijk. Verhoeff wil iets doen met hybride auto’s die lang geparkeerd staan. “Mogelijk kunnen we de batterijen gebruiken als energieopslag.”

Bron: Cobouw