Kamervragen aanbesteding openbaarvervoersconcessie Limburg

Minister Dijsselbloem van Financiën stuurt de Tweede Kamer antwoorden op Kamervragen over het winnen van de aanbesteding van de openbaarvervoersconcessie in Limburg door Abellio.

De minister schrijft dat het gebruikelijk is om bij regionale concessies een separaat bedrijf op te richten. Dat bedrijf kan met grote mate van zelfstandigheid besluiten nemen met focus op de lokale reiziger. De aandeelhouder heeft ingestemd met het investeringsvoorstel.

Tevens is ingegaan op de eventuele mogelijkheid voor Abellio Limburg B.V. om als dochter van NV NS een goedkopere bieding te doen, aangezien het hier om een aanbesteding gaat waarbij een 100% staatsbedrijf meedingt in een markt met commerciële partijen? In het antwoord geeft de minister aan dat de andere partijen die meededen in het biedingsproces Arriva NL en Veolia Transport NL waren. Beide partijen verschillen qua eigendomsstructuur niet van Abellio, want die zijn eveneens dochter van een staatsdeelneming. Arriva NL is een dochter van Deutsche Bahn, dat een 100% staatsdeelneming is. Veolia Transport NL is een dochter van Transdev, dat voor meer dan 60% in handen is van de Franse overheid. Abellio Limburg B.V. bevond zich dus niet in een bevoorrechte positie als zijnde de dochter van een 100% staatsbedrijf.

Bron: Rijksoverheid.nl