Tender subsidievrij windpark van start

De Nederlandse overheid start vandaag de aanbesteding voor het offshore windpark Hollandse Kust Zuid. De bouw van het windpark, met een capaciteit van 700 megawatt en een prijskaartje van miljarden euro’s, wordt gegund aan partijen die hier geen subsidie voor nodig denken te hebben. Overheidsgarantie was tot op heden een gegeven bij de bouw van offshore windparken. De opdracht werd toegewezen aan de partij die laagste garantieprijs per kilowattuur aanbood. Het verschil tussen deze prijs en de marktprijs werd, door middel van een overheidssubsidie, voor een bepaalde periode overbrugd. Bij het beoogde subsidievrije windpark is de prijs per kilowattuur volledig afhankelijk van de markt. Dit brengt grotere financiële risico’s met zich mee voor de inschrijvers.
Partijen als Statoil, EnBW en Masdar Abu Dhabi Future Energy hebben inmiddels gezinspeeld op deelname aan de tender voor windpark Hollandse Kust Zuid. Vattenfall, het moederbedrijf van Nuon, is het eerste bedrijf dat bekendmaakt aan de eerste subsidieloze tender voor windenergie in Nederland deel te nemen. ‘Dit is een mijlpaal voor Vattenfall en een belangrijke stap in het realiseren van een toekomst zonder het gebruik van fossiele energiebronnen’, schrijft het bedrijf in een persbericht. Vattenfall investeert in 2017 en 2018 meer dan twee miljard euro in duurzame energie. ‘Daarom is besloten om mee te doen aan de offshorewindtender Hollandse Kust Zuid’, aldus het bedrijf.

Lees meer in het FD